Hayata Dair

Kız isteme geleneğinin değişen ritüelleri

Resim

Kız isteme geleneğinin değişen ritüelleri

Kız isteme geleneğinin değişen ritüelleri, kutlama rezaleti ve olması gereken buymuş gibi yansıtmaya çalışanlar. Fikrimde dilerim geri kafalı olarak değerlendirilmem.

Kutlama rezaletleri ve yeni gelenek getirmeye çalışan organizasyon firmaları ve buna talip olan sosyal medya için yaşayan aveneleri, çok yanlış yapıyorsunuz, olayın ritüellerinden oldukça uzaktasınız.

Son zamanlarda özellikle kız isteme töreni söz kesme töreni diye bir şey oldu, arkada isimlerin baş harflerinden oluşan balonların arka planda kalması, önde masalarda pastalar kekler börekler ve mumla donatılmış pasta. Eğlenmek kutlamak güzel buna değil laf söylemek yorum yapmak bile haddim değil, lakin demeden edemeyeceğim, ey hat sizce de bir yanlış yok mu?!

Yanlışlar dizini ise: Kız istemeye gidilirken asla sonuç belli değildir, sürprizlere açık olunur. Ev önceden düğün alayına çevrilmez. İstenilen kızdan daha çok hazırlanan süslenen kızın arkadaşları kardeşleri olmaz. Ve istenildikten sonra söz kesilir, sonra nişan olunur, sonra düğün. Özel sebepler ebetteki bu ritüel sıralamanın dışında kalıyor. Kahveyi tuzlu yapmanın sosyal medya kısa filmine çevrilmesi şova dönüştürülmesi ayrı bir rezillik. Kızların o anlarını daha sonra damat adayının izlediğinde neler düşüneceği ve evlendikten sonra o arkadaşlarında nefret etmeye başlayacağını hiç düşünmüyorlar.

Her şey önceden karara varılmış, kızı istemenin formaliteden oluşu, esas konunun organizasyon olması ve sosyal medyada fotoğrafların yerini alması üzerine kurulu oluyor. Ego tatminleri ve olmayan mutluluk. Nişan düğün de yine sosyal medya için yapılan masraflar ise apayrı bir saçmalık. Üstüne üstlük birde bunları başkaları yaptı bende yapacağım kıskançlığı, istekleri yerine gelmemesi durumunda töreni hatta sonrasını damada zehir eden gelin adayı ve arkadaşları. Başkalarından belki de hiç görmedikleri sosyal medya takipçilerinden beğeni almak için yaşanan kısa süreli mutluluk.

Bu bildiğin kutlama rezaleti ve olmayan mutluluk, sadece başkalarından onay beğeni almak üzerine olan sanal dünya, gerçek hayatını sana zehir etmesin. Kutlama rezaletlerinden çıkıp gerçeği gerçekde mutluluğu yaşamayı tavsiye ediyorum.

 

Sağlıcakla Esenlikle

 

Turgay Papakçı

Özet
:
Kutlama rezaletleri ve yeni gelenek getirmeye çalışan organizasyon firmaları ve buna talip olan sosyal medya için yaşayan aveneleri, çok yanlış yapıyorsunuz, olayın ritüellerinden oldukça uzaktasınız.
X