Hayata Dair

Ramazan (Şeker) Bayramı

Resim

Ramazan (Şeker) Bayramı

Müslüman Dostlarımın ve İslam Aleminin Ramazan (Şeker) Bayramını Kutluyor Hayırlara Vesile Olmasını Diliyorum.

Günün birinde bir tartışmanın içinde bulmuştum kendimi, Oruç tutanlar için Ramazan Bayramı oruç tutmayanlar için Şeker Bayramı diye. Aslında işin aslını şöyle izah etmek gerekir.

Biz Anadolu insanları Türkiye olarak kültürümüzde vardır, özel günlerde önemli günlerde çocukları sevindirmek. Bu Bayramda ise çocuklara harçlık kadar şekerde ikram edilen verilen, çocuklarında ilk günden kapı kapı ziyaret edip bayram kutlamasında bulunduğu bir bayram. Kurban Bayramında ilk günden genelde, kurban kesimi ve bunun yoğunluğu olduğu için bu ritüel pek gerçekleşemiyor. Daha sonraki günlerde gerçekleşebiliyor. Çocukların ise büyüklerin komşuların bayramlarını kutlarken şekerler almasından kaynaklı olarak diğer adı Şeker bayramı olan bu bayramın diğer adı olan Ramazan Bayramı adının geldiği yerde şu şekildedir;

İslam dinine göre Hicri Kamer yılının dokuzuncu ayı olan Ramazan ayının ardından onuncu ay olan Şevval ayının ilk üç günü boyunca kutlanan dini bir bayramdır. Arapçadaki adı 'id el-fitr (Arapça: عيد الفطر) «Fitre bayramı»'dır. Ülkemizde ise Ramazan-ı Şerifin hemen sonunda dini bayram olmasından dolayı Ramazan Bayramı denilir.

 

Adından ziyade anlamına odaklanmak lazım esasında.

 

Velhasıl kelam;

Bir gönül inşaa etmedikten sonra

Neye yarar bunca ibadet

Sen kendini kandıra dur anca

Göz veren görür, yürek veren bilir

Riyakara kanmaz elbet.

 

Şeker tadında, mazluma uzanan ellerle, Müslüman dostlarımın ve tüm İslam Aleminin; Ramazan Bayramını kutluyor hayırlara vesile olmasını diliyorum.

 

Sağlık, esenlik, başarı ve bol kazanç dolu hayatın sizlerle ve bizlerle bir bütün olmasını dileğiyle.

 

Sağlıcakla Saygıyla

 

Turgay Papakçı

#ramazanbayramı #bayram #bayamınızkutluolsun #şekerbayramı

 

Özet
:
Günün birinde bir tartışmanın içinde bulmuştum kendimi, Oruç tutanlar için Ramazan Bayramı oruç tutmayanlar için Şeker Bayramı diye. Aslında işin aslını şöyle izah etmek gerekir.
X